הסכם ממון

הסכם ממון

כאשר אנו מדברים על הסכם ממון הדבר הראשון שעולה הוא, הסכם אשר נחתם טרם נישואין בין צדדים העומדים להינשא. אולם, הסכמי ממון נחתמים לא רק טרם נישואין כי אם גם טרם חיים משותפים של צדדים לא נשואים, תוך כדי חיים משותפים, תוך כדי הנישואין ואף טרם גירושין.

הסכם ממון קלאסי נחתם בין צדדים העומדים להינשא ומבקשים להחיל על עצמם הסדר או משטר רכושי הדומה או שונה לזה הקבוע בחוק יחסי ממון ובפסיקה הרלוונטית. לדוגמא, הם מבקשים לקבוע כי נכסים אשר הובאו טרם הנישואין אינם משותפים גם אם מי מהצדדים יעשה שימוש לטובת התא המשפחתי בפירות נכסים אלו, או מבקשים לקבוע כי רכוש מסוים לא יהיה משותף גם אם ייצבר בתוך תקופת החיים המשותפים. פעמים שהסכם ממון נחתם על רקע משבר זוגי וכתנאי להמשך חיים משותפים או בעת אירוע משמעותי כמו קבלת ירושה וכד'.

ראוי להדגיש כי הסכם ממון אשר נחתם בין צדדים העומדים להינשא צריך להיות מאושר ע"י רשם הנישואין, ביהמ"ש לענייני משפחה או נוטריון וככל שאישור שכזה לא ייעשה, ההסכם עקרונית אינו תקף. לאחר שצדדים כבר נשואים הסכם שכזה חייב אישורו של ביהמ"ש.

צדדים החיים יחדיו כידועים בציבור אינם חייבים את אישורו של ביהמ"ש על מנת שההסכם יהיה תקף, אולם הם רשאים להגישו לביהמ"ש לענייני משפחה על מנת לאשרו וליתן לו תוקף של פס"ד.

נגן וידאו

לפרטים ולייעוץ השאירו פרטים ונחזור בהקדם:

שאלות נפוצות

לא! הסכם ממון בין ידועים בציבור כלל לא דורש אישור של ביהמ"ש. ניתן לאשרו בבית המשפט אולם, אין חובה כזו.

בהחלט! הסכם של זוג נשוי שלא עבר אישור של ביהמ"ש כעיקרון אין לו תוקף משפטי.

כן. הסכם שכזה יכול להיות מאושר ע"י נוטריון, רושם הנישואין או ביהמ"ש.

לא! ישנה בעייתיות רבה בקביעות שכאלו בהסכמי ממון וראוי ונכון לערוך צוואה נפרדת עם הוראות לאחר פטירה. הסכם ממון מסדיר נושאים למקרה של פירוד בחיים וצוואה מטרתה להסדיר נושאים לאחר הפטירה.

התשובה החד משמעית היא חיובית! הסכם ממון הינו מסמך משפטי בעל משמעויות עצומות ונכון שהוא ינוסח ע"י איש מקצוע מהתחום ויותאם לצדדים הספציפיים ולנסיבות המיוחדות של הצדדים.

ניסוח הסכם ע"י מי שאינו מומחה בתחום, עלול להביא לכך שמטרת ההסכם, לחסון בויכוחים וסכסוכים מיותרים תסוכל והצדדים ימצאו עצמם בסכסוך רק בשל ניסוח לא נכון ולא מקצועי של ההסכם.

הסכם ממון בשיטת עשה זאת בעצמך

לא אחת אנו נתקלים בתופעה של זוגות אשר מחליטים לערוך הסכם ממון בהתאם להמלצות שקיבלו. ואולם, פעמים שזוגות רוצים לחסוך כסף ומורידים "הסכם ממון" מהרשת, תוך התייחסות להסכם שכזה כמו "הסכם שכירות" אשר פעמים רבות מורד מהרשת על מנת לעשות בו שימוש. ואולם, יש להבין כי הסכם ממון שונה מהסכם שכירות הן במשמעותו הכלכלית והן במשמעותו המשפטית!

ויוסבר, הסכם ממון הינו הסכם אשר משמעותו היא לשנים רבות קדימה. פעמים שרק אחרי 20 שנות נישואין הצדדים נדרשים לראות מה הוסכם בהסכם הממון ואו אז מתברר כי ההסכם נוסח בצורה רשלנית או כזו שאינה מתאימה לשינויים אשר נעשו במהלך השנים ברכוש הצדדים. 
גם המשמעות הכספית של הסכם ממון "פשוט", פעמים היא משמעות של מליוני ₪!
הורדת הסכם ממון מהרשת לא רק שלא תשרת אל המטרה, אלא עשויה להוביל את הצדדים לסכסוך משפטי ארוך ויקר.

לאור זאת המלצתנו החד משמעית היא כי מרגע שהוסכם על הצורך בהסכם ממון לפנות לעו"ד המומחה בתחום ובעל ניסיון רב בניסוח והתאמת הסכמים לזוג הרלוונטי.
משרדנו מתמחה מזה שנים רבות בניסוח הסכמי ממון ובעל ניסיון רב בייצוג בסכסוכים הנוגעים להסכמי ממון, ומכאן גם בעל ניסיון רלוונטי לניסוח הסכמים אשר לא יובילו את הצדדים לסכסוך משפט עתידי.

שני אנשים מחזיקים ידיים

המקרה של דן ודניאלה

הסכם ממון הינו מסמך משפטי מהותי אשר פעמים רבות אנשים מן השורה כלל לא מודעים לחשיבותו.

דן ודניאלה הכירו באוניברסיטה כאשר שינהם למדו כלכלה ומנהל עסקים. לאחר תקופת היכרות קצרה הם החליטו לשכור דירה יחדיו ולחלוק את ההוצאות המשותפות.

לאחר תקופה של מגורים משותפים, ניצתה ביניהם אהבה והחל להירקם ביניהם קשר זוגי.

במהלך החיים המשותפים דן עשה חיל בהשקעות שונות לאור מומחיותו בשוק ההון.

הצדדים חיו בהרמוניה ואהבה ואולם, לאחר שדן סיים את לימודיו הוא החליט לצאת להתמחות בחו"ל והדבר הוביל לקרע בין הצדדים.

לאחר כחודש הופתע דן לקבל תביעה מדניאלה, בה היא עתרה לקבלת מחצית הרכוש אשר נצבר ע"י דן בתקופת החיים המשותפים לאור היותם ידועים בציבור.

דן לתומו סבור היה כי לא נקשר ביניהם כל קשר משפטי מחייב ולכן הוא הופתע עד מאוד לגלות כי בניגוד להנחתו, דניאלה צדקה בהגדרת הסטטוס שלהם ולכן עקרונית היא אף זכאית למחצית הרכוש שנצבר בתקופת החיים המשותפים.

האם הייתה לדן אפשרות למנוע תביעה שכזו?

התשובה היא חיובית- הסכם ממון!

כאשר זוג חי יחד בין אם כזוג נשוי ובין אם כידועים בציבור, בין אם הוא עומד להינשא ובין אם הוא כבר נשוי – הסכם ממון הינו הפתרון הראוי.

הסכם ממון המנוסח בצורה מקצועית לזוג הספציפי יכול למנוע מצבים רבים של עוגמת נפש, למנוע חוסר וודאות משפטית ולמנוע משקעים מיותרים במקרה של פרידה.

אם אתם עומדים בפני זוגיות חדשה, עברתם משב בזוגיות קיימת או מבקשים להסדיר את המערכת הרכושית ביניכם הרי שהסכם ממון הוא הפתרון הנכון.

רבים שואלים אותי כיצד לבקש מבן/בת הזוג לעשות הסכם ממון טרם תחילת חיים משותפים/נישואין כאשר הדבר עלול להכיר את האווירה?

תשובתי היא כי דווקא בעת שהזוג מצוי בתקופה של אהבה, אימון והרמוניה זוגית ראוי ונכון לעשות את ההסכם בצורה שתדאג לאינטרסים הזוגיים כך שההסכם ינוסח מעמדה של שיתוף פעולה ודאגה הדדית. לעשות הסכם כאשר זוג מצוי בסכסוך היא מטלה קשה מאור לעומת עריכת הסכם בעת שמערכת היחסים טובה ואוהבת.