גירושין / שלום בית בבית הדין הרבני

גירושין ושלום בית בבית הדין הרבני

בהתאם לחקיקה שעודנה בתוקף מימי המנדט הבריטי (״דבר המלך במועצה על ארץ-ישראל״), ענייני נישואין וגירושין נידונים בבתי הדין של העדה הדתית  אליה משתייכים בני הזוג. בהתאם לכך, חוק שיפוט בתי הדין הרבניים במדינת ישראל משנת 1953, קובע כי ענייני נישואין וגירושין של יהודים בישראל שהם אזרחי המדינה או תושביה, יהיו בסמכותם הבלעדית של בתי הדין הרבניים.

בהתאם לכך, בני זוג יהודים חייבים לעבור בבית הדין הרבני על מנת להתגרש. במידה וכרכו לתביעת הגירושין גם ענייני רכוש, יתכן כי לבית הדין תהא סמכות לדון הן בחלוקת הרכוש, במשמורת הילדים, הסדרי ראייה, מזונות אישה, מזונות ילדים ועוד (עם זאת, בפסק דין שניתן בבית המשפט העליון בשנת 2019, בע"מ 7628/17 פלוני נ' פלונית, נקבע במפורש כי נדרשת הסכמת שני הצדדים להעניק סמכות לדיון במזונות ילדים בבית הדין הרבני. במידה ואין הסכמה, תהא הסמכות לבית המשפט לענייני משפחה).

מכל מקום, הסמכות הבלעדית לדון בגירושין עצמם נתונה לביה"ד הרבני. כמו כן הסמכות הבלעדית לדון בתביעה הכתובה, נתונה גם היא לביה"ד הרבני. בנוסף, מלבד תביעת גירושין, ניתן להגיש לבית הדין גם תביעת שלום בית. במצב כזה, לבית הדין הרבני ישנה סמכות אף לתת צווים זמניים מתאימים במסגרת זו.

למשרדנו ניסיון רב בייצוג בתביעות והליכים בבתי הדין הרבניים. כפי שצוין כאן, בית הדין הרבני עשוי לקנות סמכות לדון במרכיבים החשובים ביותר של הליכי הגירושין, ומשום כך נדרשת מקצועיות רבה לייצוג בבית הדין, תוך בחירה נכונה של התביעה אשר תוגש לביה"ד הרבני.

שאלות ותשובות

האם עדיף להגיש תביעה רכושית/מזונות אשה לבית הדין הרבני או לבית המשפט?

לא אחת אנו נתקלים בשאלה – ״האם כדאי לי להגיש תביעה רכושית לביה"ד או לביהמ"ש?״ פעמים רבות, אותן טענות מתבססות על דעות קדומות ולא נכונות. עם זאת, חשוב לדעת כי התשובה לשאלה זו אינה חד משמעית, והיא משתנה בצורה משמעותית בין מקרה למקרה. הפעולה האוטומטית של הגשת תביעה לביהמ"ש או לביה"ד אינה נכונה, ויש צורך בהתייעצות מוקדמת והתאמת הפעולה המשפטית למקרה הקונקרטי.

מהו הליך ״שלום בית״ בבית הדין הרבני?

לעתים בני הזוג אינם בטוחים שהם רוצים לעבור את הליך הגירושין, למרות שקשר הנישואין נמצא במצב בעייתי. כלומר, הם על סף גירושין, אך עוד רוצים לעשות ניסיון לשקם את מערכת היחסים. במצב כזה, ניתן להגיש תביעה לשלום בית לבית הדין הרבני. בית הדין, במידה ויחליט שיש מקום לנסות ולהגיע לשלום בית, ינסה להתוות לצדדים מתווה כלשהו בניסיון לשקם את הקשר הזוגי. למשל, לחייב את הצדדים ללכת לטיפול זוגי לתקופה מסוימת, או לנסות לטפל בנושא שהיווה מכשול לנישואים. פעמים תביעה לשלום בית מוגשת מטעמים טקטיים שונים.

מה חשוב לעשות לפני תביעת גירושין?

חשוב מאד להיעזר בעורך דין, שיעניק ייעוץ בזמן אמת ויעזור בשמירה על זכויות ורכוש. לפעמים הזמן הוא קריטי: למשל, חשוב למנוע הברחת נכסים על ידי בן הזוג השני, על ידי נקיטת צעדים מסוימים. חשוב להגיש בקשה לערכאה הדיונית המתאימה לנו בנסיבות העניין. חשוב לאסוף ראיות לטענות שלנו, ולמנוע השמדת ראיות על ידי הצד השני. 

ישנם צעדים רבים וחשובים שניתן וצריך לעשות אם מחליטים להתגרש. בטרם עושים צעד, חשוב לוודא כי יש בידיכם את כל המידע הדרוש לקבלת החלטה גורלית שכזאת, ואנו נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה בעניין.

לפרטים ולייעוץ השאירו פרטים ונחזור בהקדם:

גירושין בהסכמה

גירושין בהסכמה

הליך הגירושין הוא לרוב הליך כואב, ומהווה סופו של קשר זוגי שהסתיים משום שהצדדים לא הצליחו להתגבר על מחלוקות או פערים כאלו ואחרים בינם לבין

קרא עוד »