משמורת ילדים קטינים

משמורת ילדים קטינים

בשנים האחרונות קיימת עלייה של דיונים בנושא משמורת ילדים בעת מאבקי גירושין בין בני זוג. הדבר נובע ממספר סיבות, ביניהן המעורבות ההולכת וגוברת של אבות בגידול הילדים, וכן פסק דין מכונן של בית המשפט העליון משנת 2017, שקבע שוויון במזונות בין בני הזוג, כאשר הילדים נמצאים במשמורת משותפת בתנאים מסוימים.

מאבקי משמורת הנם מן הקשים והרגישים בתחום דיני המשפחה: לצד טובת הלקוח, חייבת לעמוד לנגד עיניו של עורך הדין המטפל גם טובתם של הילדים. משרד עורכי דין יוסי הרשקוביץ ושות' מתמחה בניהול מאבקי משמורת, ומצוי בקשרים מקצועיים עם מיטב אנשי המקצוע בתחום הפסיכולוגיה ובתחומים נוספים המשיקים לנושא המשמורת. 

שאלות ותשובות

האם ניתן לקבל משמורת משותפת גם כאשר הילדים מתחת לגיל 6?

סעיף 25 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 קובע את "חזקת הגיל הרך", קרי חזקה כי באין הסכמה בין ההורים ובאין נסיבות מיוחדות לכאן או לכאן, ילדים מתחת לגיל 6 יהיו במשמורתה של האם. עם זאת, מדובר ב"חזקה הניתנת לסתירה", כלומר ניתן לקבוע כי גם ילדים מתחת לגיל 6 יהיו במשמורת משותפת או במשמורתו של האב, הכול בהתאם לנסיבות. משרדנו מנוסה במאבקים מסוג זה, ויודע לזהות מקרים בהם ניתן, אם צריך, להפוך את חזקת הגיל הרך ולקבוע הסדרי משמורת אלטרנטיביים.

האם משמורת בלעדית משמעה זכות בלעדית בקבלת ההחלטות על גידול הילדים?

בין אם מדובר במשמורת בלעדית, ובין אם מדובר במשמורת משותפת, חשוב להבין שבכל הנוגע להחלטות קרדינליות לילדים, נדרשת הסכמה מצד שני ההורים. מדובר בהחלטות הנוגעות למשל למסגרת החינוכית של הילד (למשל מעבר לחינוך דתי מחינוך חילוני וההיפך, מעבר לחינוך אנתרופוסופי וכדומה), החלטות רפואיות חשובות עם השלכות עתידיות ועוד. 

ניתן לציין כדוגמה תיק שניהלנו במשרדנו, ובו האם הייתה המשמורנית של הילד, והחליטה לעבור דירה למקום מרוחק ממגורי האב ללא יידוע והסכמת האב. כאשר ייצגנו את אביו של הילד, קיבל בית המשפט את עמדתנו והורה לאם לשוב להתגורר במקום שאינו מרוחק ממגורי האב, וזאת כדי למנוע ניכור הורי דה פקטו בין האב לבין הילד.

במידה והוחלט כי תהיה משמורת משותפת בין ההורים, אין תשלום מזונות?

ביולי 2017 קבע כי בית המשפט העליון כי במידה ויש משמורת משותפת בין בני זוג, וכן שני בני הזוג משתכרים ברמת הכנסה דומה האחד לשני, אזי קמה חובה הדדית במזונות לשני ההורים, מה שמבטל דה פקטו את החיוב במזונות ומבטל את חובת תשלום המזונות. עם זאת, הכול תלוי בנסיבות העניין, ובמידה שאכן שני ההורים משתכרים ברמת הכנסה דומה. ביהמ"ש בודק את הן עניין הכנסות הצדדים ויחס ההכנסות ביניהם והן את יחס חלוקת הימים בין ההורים.

לפרטים ולייעוץ השאירו פרטים ונחזור בהקדם: